Απόφαση 44/2018 ΣτΕ ( Τμήμα Β΄) Κατάργηση δίκης επί λήξης ισχύος της προσβαλλόμενης πράξης.
Κατά το άρθρο 32 παρ. 2 του π.δ. 18/1989 η δίκη καταργείται αν μετά την άσκηση της αιτήσεως ακυρώσεως και έως την πρώτη συζήτηση της υπόθεσης η προσβαλλόμενη πράξη έπαυσε για οποιοδήποτε λόγο να ισχύει, εκτός αν ο αιτών επικαλείται ιδιαίτερο έννομο συμφέρον που δικαιολογεί την συνέχιση της δίκης. Στην παρ.3 ορίζεται ότι «Αν η κατά την προηγούμενη παράγραφο παύση της ισχύος της προσβαλλόμενης πράξεως οφείλεται στο ότι αυτή ήταν περιορισμένης χρονικής ισχύος και μετά την λήξη της εκδόθηκε νεότερη πράξη ομοίου περιεχομένου ή στο ότι αυτή τροποποιήθηκε ή αντικαταστάθηκε με πράξη η οποία εξακολουθεί να είναι δυσμενής για τον αιτούντα, η δίκη δεν καταργείται αν ο αιτών προβάλει με δικόγραφο, κατατιθέμενο έξι (6) πλήρεις ημέρες πριν από την πρώτη συζήτηση της υποθέσεως σχετικό ισχυρισμό και ζητήσει την συνέχιση της δίκης».
Δεδομένου ότι η παράγραφος 2 του άρθρου 32 του π.δ. 18/1989 συνάδει με τα άρθρα 20 παρ. 1 και 95 παρ. 1 του Συντάγματος, και 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ, εφαρμόζεται δε και επί αιτήσεων ακυρώσεως κατά κανονιστικών πράξεων, καθιερώνεται, για την αποτροπή της διεξαγωγής άσκοπων δικών, ο δικονομικός κανόνας της κατάργησης της δίκης όταν μετά την άσκηση της αιτήσεως ακυρώσεως και, έως την πρώτη συζήτηση της υποθέσεως, έχει παύσει να ισχύει η προσβληθείσα με την αίτηση πράξη. Κατ’ εξαίρεση, συγχωρείται η συνέχιση της δίκης, σύμφωνα με την διάταξη αυτή, όταν ο αιτών επικαλείται και αποδεικνύει ιδιαίτερο προς τούτο έννομο συμφέρον, συνιστάμενο στην αποτροπή διοικητικής φύσεως συνεπειών, τις οποίες εξακολουθεί να καταλείπει γι’ αυτόν η προσβληθείσα πράξη και οι οποίες δεν μπορούν να αρθούν παρά μόνο με την έκδοση ακυρωτικής αποφάσεως.
Στην υπό εξέταση περίπτωση , εφόσον η ισχύς της προσβαλλόμενης πράξης, -όπως άλλωστε και των άλλων δύο συμπροσβαλλομένων, με τις οποίες ασκήθηκε έλεγχος νομιμότητας επ’ αυτής- έληξε μετά την άσκηση της κρινόμενης αίτησης (29.10.2015) και πριν από την πρώτη συζήτηση της υποθέσεως (28.9.2016), συντρέχει περίπτωση εφαρμογής της προαναφερθείσας περί καταργήσεως δίκης διατάξεως του άρθρου 32 παρ. 2 του π.δ. 18/1989.
Επιμέλεια: Αγγελική Μπουρσινού/Επιστημονική Συνεργάτης e-Θέμις
Σε περίπτωση κατάργησης δίκης για οποιονδήποτε λόγο αποδίδεται το παράβολο και δεν επιδικάζεται δικαστική δαπάνη.
Source/ Author:ethemis.gr