CCBE: Επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος (Anti-money laundering committee)
CCBE: Επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος (Anti-money laundering committee)
Συμμετέχων: Γεώργιος Κουτσός (Ελληνική Αντιπροσωπεία / Αντιπρόεδρος Δ.Σ.Θ.)
Στα πλαίσια της επιτροπής για το ξέπλυμα χρήματος εγκρίθηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 13-9-2018.
Ακολούθως η επιτροπή συζήτησε την επερχόμενη αξιολόγηση που αφορά το ξέπλυμα χρήματος σε μία βάση πάνω από την στενή έννοια του κάθε κράτους χωριστά.
Η επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να εμπλακεί σε δύο σημεία.
Το πρώτο αφορά ένα ερωτηματολόγιο για το οποίο συμφωνήθηκε να ετοιμαστούν απαντήσεις για ένα μεγάλο αριθμό ερωτήσεων. Το χρονικό περιθώριο δεν είναι μεγάλο πλην όμως ο γραμματέας του CCBE θα ετοιμάσει ένα προσχέδιο προκειμένου να ενημερωθούν όλοι.
Ζητήθηκε επίσης, από την επιτροπή, να γίνουν παρατηρήσεις που αφορούν την παραπάνω αξιολόγηση που ξεκίνησε από το 2017. Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη αναφορά ήταν ιδιαιτέρως κριτική απέναντι στο επάγγελμα του δικηγόρου. Ο γραμματέας του CCBE θα ετοιμάσει ένα προσχέδιο για απάντηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι σημαντικό να απαντηθεί γιατί η επιτροπή άλλαξε τους αντιπροσώπους που εργάζονταν σε αυτό τον τομέα και ελπίζουμε οι επόμενοι να είναι πιο ανοιχτόμυαλοι στους εύλογους προβληματισμούς που εκφράστηκαν στο παρελθόν από τους Δικηγόρους.
Η επιτροπή αναφέρθηκε στην ατζέντα και στις συνομιλίες της συνάντησης που έγινε στην Βιέννη στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2018 με θέμα: «πως να αποφύγουμε την καταπάτηση του επαγγελματικού προνομίου των Δικηγόρων». Η επιτροπή περιμένει να λάβει τα συμπεράσματα αυτής της συνάντησης, καθώς σε αυτήν συμμετείχαν λίγοι αντιπρόσωποι από την πλευρά των Δικηγόρων. Προτάθηκε να παρακολουθήσουμε το θέμα, αφού θα υπάρξουν προτάσεις ή θα παρθούν μέτρα στο μέλλον που μας αφορούν και μας ενδιαφέρουν άμεσα.
Σημαντικό επίσης θέμα το οποίο και συζητήθηκε ήταν και η 5η οδηγία για το ξέπλυμα χρήματος. Η γραμματεία του CCBE έστειλε ένα email στην επιτροπή, ζητώντας από αυτήν να υποδείξει προβληματικούς τομείς από την οδηγία ειδικά σε τομείς που οι Δικηγόροι αντιμετωπίζουν δυσκολίες να τις υιοθετήσουν ή να δουλέψουν με αυτήν. Αυτή είναι μία απάντηση σε ένα αίτημα της επιτροπής προς το CCBE, καθώς η επιτροπή μπορεί να οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια σε προβληματικούς τομείς της οδηγίας και αυτή η εκπαίδευση μπορεί να γίνεται σε περιφερειακό ή κεντρικό επίπεδο.
Επισημάνθηκε ότι ένας Δικηγόρος δεν είναι απαραίτητο να ρωτάει να μάθει την προέλευση των χρημάτων ενός πελάτη του, εφόσον αυτή η ενέργεια δεν είναι ύποπτη. Σε αντίθεση με τις τράπεζες οι οποίες οφείλουν να γνωρίζουν την προέλευση των χρημάτων των πελατών τους.
Τέλος προτάθηκε για όλα τα παραπάνω θέματα να γίνει μία συνάντηση τον Ιανουάριο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συνάντηση αυτή θα μας επιτρέψει να εκφράσουμε τις απόψεις και τις ανησυχίες μας και συγχρόνως να λάβουμε απ’ ευθείας πληροφορίες από την Επιτροπή.
Ένας Δικηγόρος δεν είναι απαραίτητο να ρωτάει να μάθει την προέλευση των χρημάτων ενός πελάτη του, εφόσον αυτή η ενέργεια δεν είναι ύποπτ
Source/ Author:dsa.gr