Θεόδωρος Ρουσόπουλος: Κωδικοποίηση και τέταρτη βιομηχανική επανάσταση
Άρθρο του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, πρώην υπουργού Επικρατείας και Καθηγητή Επικοινωνίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, υποψήφιου Βουλευτή στο Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών
Τον Μάρτιο του 2004 λίγο αφ’ ότου ανέλαβα υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητες υπουργού Τύπου, ζήτησα από τον νομικό μου σύμβουλο κ. Ηλία Θεοδωράτο να ξεκινήσουμε την κωδικοποίηση των νόμων που αφορούν τον χώρο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Με προειδοποίησε ότι πρόκειται για έργο απαιτητικό και χρονοβόρο και απεσύρθη στο γραφείο του για να ετοιμάσει τις διαδικασίες για την σχετική προκήρυξη ώστε το έργο να ανατεθεί σε εξειδικευμένο νομικό γραφείο.
Η σκέψη απλή: Να συγκεντρωθούν όλοι οι νόμοι, τα προεδρικά διατάγματα, οι κανονιστικές πράξεις που έγιναν από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους και αφορούσαν τoν χώρο των Μέσων Ενημέρωσης.
Το έργο κατόπιν διαγωνισμού ανετέθη στο νομικό γραφείο Σκουρή στην Θεσσαλονίκη. Χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερα χρόνια εργασίας για την συλλογή του υλικού. Όταν πλέον το έργο παραδόθηκε το Καλοκαίρι του 2008 ήξερα πως το πρώτο βήμα είχε ολοκληρωθεί. Χρειαζόταν ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό. Η συγγραφή ενός Κώδικα αφού προηγουμένως θα εκκαθαριζόταν το τοπίο από αναχρονιστικές διατάξεις, αλληλοσυγκρουόμενα άρθρα νόμων, παρωχημένες αποφάσεις.
Σε συνέντευξη τύπου στο κτίριο όπου στεγάζονται οι Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης δίπλα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, ανακοίνωσα περιχαρής το τέλος αυτού του πρώτου βήματος. Δήλωσα ότι το σύνολο του έργου θα αναρτηθεί -όπως και έγινε αμέσως- στο διαδίκτυο, στις ιστοσελίδες των δύο γραμματειών ώστε τόσο οι νομικοί, όσο και οι ακαδημαϊκοί ασχολούμενοι με τα ΜΜΕ και φυσικά οι Ενώσεις δημοσιογράφων και τα φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται θα μπορούσαν να επισκέπτονται τις σελίδες και να αξιοποιούν το υλικό που ήταν πια συγκεντρωμένο. Δήλωσα ότι δεν προτίθεμαι να τυπώσω το έργο καθώς ο όγκος θα υπερέβαινε τους οχτώ τόμους αλλά θα το διέθετα μόνον ηλεκτρονικά με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.
Δεν πέρασε πολύς καιρός και πριν αρχίσω το δεύτερο βήμα, την κωδικοποίηση, παραιτήθηκα από την κυβέρνηση για λόγους που είναι πια γνωστοί σε όλους -αναφέρομαι στην αθλιότητα που στήθηκε εις βάρος μου και εις βάρος της κυβέρνησης Καραμανλή με το δήθεν σκάνδαλο Βατοπαιδίου.
Ο διάδοχός μου υπουργός τύπωσε το έργο σε αντίτυπα που εκδόθηκαν από το Εθνικό Τυπογραφείο. Ωστόσο ουδείς σκέφθηκε να συνεχίσει ολοκληρώνοντας την κωδικοποίηση και έτσι συνέβη αυτό που συνήθως συμβαίνει στο ελληνικό κράτος: Παντελής έλλειψη συνέχειας.
Το 2017 ο αρμόδιος τότε γραμματέας της απερχόμενης πλέον κυβέρνησης πρόσθεσε τα εφεξής νεότερα νομοθετήματα στην παλαιά δική μου ηλεκτρονική ανάρτηση χωρίς και αυτός να τα κωδικοποιήσει αλλά και χωρίς να μνημονεύσει όπως και οι προκάτοχοί του τον αρχικό εμπνευστή του έργου. Το θέμα δεν είναι βεβαίως προσωπικό. Αναδεικνύει μια πολιτική παθογένεια. Αντί να προχωρήσουν στην κωδικοποίηση που ήταν ο στόχος μου, οι επόμενοι περιορίστηκαν να το τυπώσουν ή επαναδιατυπώσουν εντύπως ή διαδικτυακά.
Το παράδειγμα μπορεί να προκαλεί απογοήτευση ως προς την τελική του κατάληξη, ωστόσο δεν χρειάζεται παρά η πολιτική βούληση του νέου υπουργού της επόμενης κυβέρνησης να αναθέσει σε ομάδα εξειδικευμένων νομικών την σύνταξη του Κώδικα.
Η πολυνομία, οι επαναλαμβανόμενες και πολλές φορές αντικρουόμενες θεσμίσεις στο Δίκαιό μας δεν αφορούν φυσικά μόνον τον χώρο των ΜΜΕ. Εάν θέλουμε ένα πραγματικά σύγχρονο κράτος οφείλουμε να κινηθούμε στην κατεύθυνση κωδικοποίησης σε όλους τους τομείς του νομοθετικού μας ιωβηλαίου. Χρειάζεται πολιτική βούληση, επαγγελματίες που υπηρετούν την νομική επιστήμη και διευρυμένοι ορίζοντες. Τώρα πια η σύγκριση των νομοθετημάτων μπορεί να γίνει με ειδικά προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών και το τιτάνιο αυτό έργο να ολοκληρωθεί σε χρόνους που ακόμη και για το πρόσφατο παρελθόν φαντάζουν αδιανόητοι. Είναι ήδη γνωστό στους νομικούς κύκλους ότι ηλεκτρονικοί υπολογιστές εξοπλισμένοι με προγράμματα στοιχειώδους τεχνητής νοημοσύνης και πληθώρα διατάξεων και νομοθετημάτων προβαίνουν σε αναλυτική σύγκριση του αρχικού νομοθετήματος με τις μεταγενέστερες τροποποιήσεις του. Να μια ευκαιρία να περάσουμε στην επόμενη περίοδο εκσυγχρονισμού της χώρας αγγίζοντας το θαύμα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης στην πράξη με πρωτοπόρους τους λειτουργούς της Θέμιδας.
Να μια ευκαιρία να περάσουμε στην επόμενη περίοδο εκσυγχρονισμού της χώρας αγγίζοντας το θαύμα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης στην πράξη με πρωτοπόρους τους λειτουργούς της Θέμιδας.
Source/ Author:https://www.ethemis.gr