Το τμήμα αναστολών του ΣτΕ απέρριψε το αίτημα Θάνου
Της Ιωάννας Μάνδρου.
Για δεύτερη φορά η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου έχασε στη δικαστική διαδικασία στην οποία είχε προσφύγει –όπως και άλλα μέλη της επιτροπής– ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς απορρίφθηκε από το Τμήμα Αναστολών του ανωτάτου δικαστηρίου, και μάλιστα σε σχηματισμό Ολομέλειας, το αίτημά της για παραμονή στην επιτροπή με την επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος.
Το ανώτατο δικαστήριο, με πρόεδρο την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον Δημήτριο Εμμανουηλίδη, απέρριψε τις αιτήσεις της Βασιλικής Θάνου, της τέως αντιπρόεδρου της ανεξάρτητης αρχής Αννας Νάκου και των δύο μελών της, Νικολάου Ζευγώλη και Ιωάννη Παύλοβιτς, που ζητούσαν να παραμείνουν στη θέση τους, υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνσή τους με τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένων ασυμβιβάστων (προηγούμενες πολιτικές θέσεις) είναι φωτογραφικού τύπου και αντίθετη με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία.
Η τέως πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία είχε διατελέσει και επικεφαλής του νομικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, είχε χάσει στις 22 Αυγούστου και την προσωρινή διαταγή που είχε ζητήσει.
Στις 6 Δεκεμβρίου 2019 έχει προσδιοριστεί η συζήτηση των κύριων αιτήσεων ακυρώσεως των τεσσάρων, ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πάντως, το σκεπτικό της χθεσινής απόφασης από το Τμήμα Αναστολών απαντά σε κρίσιμα θέματα που είχε δημόσια θέσει η Βασιλική Θάνου, απορρίπτοντας την ύπαρξη λόγων δημοσίου συμφέροντος, και ως εκ τούτου αποτελεί δικαστικό προηγούμενο, που δεν μπορεί να ανατραπεί ενόψει και της επικείμενης δίκης για την ουσία της υπόθεσης.
Ειδικότερα, στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι η νομοθετική ρύθμιση που οδήγησε εκτός επιτροπής τη Βασιλική Θάνου «ν. 4623/2019, απέβλεψε, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στην ενίσχυση της λειτουργικής ανεξαρτησίας και στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ως ανεξάρτητης αρχής, και ως εκ τούτου δεν συντρέχει ηθική βλάβη των αιτούντων» και προστίθεται ότι «επιπλέον, απορρίφθηκαν οι ισχυρισμοί περί οικονομικής βλάβης που προέβαλαν ορισμένοι εκ των αιτούντων, διότι δεν αποδείχθηκε σοβαρή αδυναμία βιοπορισμού».
Τέλος, στην απόφαση σημειώνεται ότι δεν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την παραμονή της Βασιλικής Θάνου και των λοιπών στην επιτροπή, καθώς αναφέρεται ότι «οι ισχυρισμοί των αιτούντων ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος σχετικά με τη συνέχιση της εύρυθμης, αδιάλειπτης και ομαλής λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πέραν του ότι προβάλλονται εκ συμφέροντος τρίτου, κρίθηκαν απορριπτέοι, διότι αφενός η ύπαρξη πάσης φύσεως διοικητικών εκκρεμοτήτων αποτελεί συνήθη κατάσταση και δεν συνιστά εξαιρετικό λόγο για τη χορήγηση αναστολής, αφετέρου είναι και αναπόδεικτοι, διότι δεν προσδιορίζονται με συγκεκριμένα στοιχεία οι επείγουσες και ιδιαιτέρως σοβαρές εκκρεμείς υποθέσεις, οι οποίες κινδυνεύουν να καθυστερήσουν υπερβολικά ή να παραγραφούν».
Στις 6 Δεκεμβρίου 2019 έχει προσδιοριστεί η συζήτηση των κύριων αιτήσεων ακυρώσεως των τεσσάρων, ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Source/ Author:kathimerini.gr