Τα Κριτήρια ESG των Επιχειρήσεων ως αναγκαίος όρος για την προσέλκυση επενδύσεων
Η μεταβλητότητα των χρηματοοικονομικών συνθηκών και το καθεστώς αβεβαιότητας που οι σχετικές αγορές δοκιμάζουν, εντείνονται στην σύγχρονη εποχή, με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού να γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στην παγκόσμια οικονομία. Τα νέα οικονομικά δεδομένα καθιστούν απαραίτητη την βελτιστοποίηση των εταιρικών πρακτικών και την αναθεώρηση των εφαρμοζόμενων μεθόδων προσέλκυσης επενδύσεων. Αναπόφευκτα, η προσέλκυση επενδυτών προϋποθέτει, πλέον περισσότερο από ποτέ, την υιοθέτηση μιας διαφορετικής προσέγγισης από πλευράς των ενδιαφερόμενων εταιριών, εστιασμένης στην απόδειξη της υπευθυνότητας αλλά και της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων, ιδία σε απρόβλεπτες περιόδους οικονομικής αστάθειας.
Από πλευράς των επενδυτών, η βαρύτητα δίδεται στην αναζήτηση συγκεκριμένων και αξιόπιστων πληροφοριών αναφορικά με τις επιλογές των επιχειρήσεων σε κρίσιμα ζητήματα, με στόχο την ασφαλέστερη, κατά το δυνατόν, διενέργεια βιώσιμων επενδυτικών επιλογών. Η ανάγκη αυτή, η οποία είναι περισσότερο έκδηλη σε διεθνές επίπεδο, ωθεί τις εταιρίες να προβαίνουν στην πιστοποίηση της αξιοπιστίας τους μέσω κατάρτισης και δημοσίευσης απολογισμών, με αντικείμενο την αποτύπωση μη οικονομικών στοιχείων, τα όποια είναι ικανά να αναδείξουν την εταιρική υπευθυνότητα των επιχειρήσεων σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι εταιρίες εφαρμόζουν μια σειρά κριτηρίων αποτίμησης των βασικών περιβαλλοντικών και ηθικών επιλογών τους, τα οποία διεθνώς αποδίδονται με τον όρο «ESGCriteria». Τα κριτήρια αυτά είναι Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance).
Τα Περιβαλλοντικά Κριτήρια (EnvironmentalCriteria) εστιάζουν στην συμπεριφορά που η εκάστοτε εταιρία επιδεικνύει σε σχέση με την διαχείριση των καίριων περιβαλλοντικών ζητημάτων. Ενδεικτικά, εξετάζονται τα επίπεδα εκκρίσεων CO2, αλλά και τα ποσοστά μόλυνσης του αέρα και των υδάτων. Επιπλέον, αντικείμενο ενδιαφέροντος αποτελούν οι γενικότερες πρακτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, όπως οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αποτελεσματική επεξεργασία των αποβλήτων, καθώς και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τα Κοινωνικά Κριτήρια (SocialCriteria) αφορούν θέματα κοινωνικού χαρακτήρα, όπως είναι οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας που επικρατούν στον εργασιακό χώρο της εκάστοτε επιχείρησης, η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και η παράνομη παιδική εργασία. Παράλληλα, εξετάζονται οι σχέσεις της επιχείρησης με τους πελάτες της, τους προμηθευτές και τους εργαζομένους της, καθώς και οι μέθοδοι αντιμετώπισης που επιλέγονται με σκοπό την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων που εκδηλώνονται στον εργασιακό χώρο.
Η Εταιρική Διακυβέρνηση (Governance) αποτελεί ένα σύνολο αρχών επί τη βάσει του οποίου οργανώνεται και λειτουργεί μια επιχείρηση. Οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης αντικατοπτρίζουν τις πολιτικές και τις δεσμεύσεις που η επιχείρηση αναλαμβάνει με γνώμονα την βελτιστοποίηση των συστημάτων ανάπτυξης και προόδου της. Η συγκεκριμένη κατηγορία κριτηρίων πραγματεύεται ζητήματα ηγεσίας της εταιρίας και επιχειρηματικής ηθικής. Αναλυτικότερα, ερευνώνται οι αμοιβές των εκτελεστικών οργάνων, η διάρθρωση του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και η φορολογική πολιτική που ακολουθείται στο πλαίσιο της εταιρίας. Ταυτόχρονα, εξετάζονται οι διαδικασίες διαφάνειας που τηρούνται σε επίπεδο εταιρίας με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς και αναξιοκρατίας.
Η τριεπίπεδη αυτή προσέγγιση της αποτίμησης των εταιριών αποδεικνύεται ωφέλιμη τόσο για τους επίδοξους επενδυτές όσο και για τις ίδιες τις εταιρίες. Για τους μεν επενδυτές, η θεώρηση αυτή διασφαλίζει την αξιολόγηση των εταιριών στις οποίες προτίθενται να επενδύσουν υπό το πρίσμα των κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων (Social Responsible Investment), ώστε να προκρίνουν τελικά εκείνα τα εταιρικά σχήματα που παρουσιάζουν τους μικρότερους οικονομικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους. Από την άλλη πλευρά, οι εταιρίες έχουν την δυνατότητα να προβούν σε μια εσωτερική αξιολόγηση των πρακτικών τους, προκειμένου να ενισχύσουν την ελκυστικότητά τους και να εξασφαλίσουν την ροή επενδυτικών κεφαλαίων.
Το μέλλον των βιώσιμων επενδύσεων, σε διεθνές αλλά και σε εθνικό επίπεδο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την θέσπιση και υλοποίηση εταιρικών πολιτικών προσανατολισμένων στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Η εφαρμογή πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και συστημάτων εταιρικής διακυβέρνησης, προοδευτικά είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως ικανό αντίβαρο στην ανασφάλεια των χρηματοοικονομικών συστημάτων, προσπορίζοντας στις εταιρίες που θα τις ακολουθήσουν σημαντικό προβάδισμα στις επενδυτικές αγορές.
Η εφαρμογή πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης και συστημάτων εταιρικής διακυβέρνησης, προοδευτικά είναι δυνατόν να λειτουργήσει ως ικανό αντίβαρο στην ανασφάλεια των χρηματοοικονομικών συστημάτων, προσπορίζοντας στις εταιρίες που θα τις ακολουθήσουν σημαντικό προβάδισμα στις επενδυτικές αγορές.
Source/ Author:Ευδοξία Βουζουλίδου