ΕΔΔΑ: καταδίκη της Ελλάδας λόγω μη άρσης της ασυλίας του Π. Καμμένου
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Ελλάδα, επειδή το 2018 είχε αρνηθεί να άρει την ασυλία του τότε υπουργού Άμυνας και βουλευτή, Πάνου Καμμένου, σε βάρος του οποίου είχε κατατεθεί μήνυση για δυσφήμηση.
Το 2018, η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, είχε παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν. Με την αφορμή της συγκεκριμένης πρόσκλησης, ο τότε υπουργός Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος, είχε δημοσιεύσει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ένα προσβλητικό γι’ αυτήν σχόλιο. Η κα Θ. Μπακογιάννη, είχε προσφύγει στα ποινικά δικαστήρια για την δυσφήμηση, όμως το ελληνικό κοινοβούλιο δεν είχε εγκρίνει την άρση της ασυλίας του υπουργού.
«Η άρνηση να αρθεί η ασυλία του υπουργού εμπόδισε άμεσα την πρόσβαση της κ. Μπακογιάννη σε δικαστήριο και συνεπώς τη δυνατότητά της να προστατεύσει τη φήμη της», αποφάνθηκαν οι δικαστές του ΕΔΔΑ, σημειώνοντας:
«Η συμπεριφορά του Π.Κ. έναντι της κ. Μπακογιάννη -η δημοσίευση ενός μηνύματος στο Twitter που εμφανίζεται ως δυσφημιστική – δεν είχε καμιά σχέση με τις δραστηριότητες τις οποίες εκείνος ασκούσε μέσα στο πλαίσιο των υπουργικών ή κοινοβουλευτικών καθηκόντων του».
Το Δικαστήριο επανέλαβε ότι το δικαίωμα πρόσβασης σε δικαστήριο μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς – όπως π.χ. την βουλευτική ασυλία – οι οποίοι είναι ανάλογοι και έχουν θεμιτό σκοπό. Σημείωσε ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, η Βουλή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να κινήσει την ποινική διαδικασία κατά υπουργού, εντός σύντομης προθεσμίας.
Η προσφεύγουσα είχε υποβάλει έγκληση με σκοπό την προστασία της φήμης της. Κλειδί για αυτό θα ήταν δημοσίευση της απόφασης στην υπόθεση, η οποία αναφορικά με ιδιώτες στην Ελλάδα θα ήταν δυνατή μόνο σε ποινικές υποθέσεις. Η αδυναμία κίνησης ποινικής διαδικασίας την είχε εμποδίσει να προστατεύσει τη φήμη της.
Το ΕΔΔΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άρνηση άρσης της ασυλίας του Π.Κ. είχε εμποδίσει την προσφεύγουσα να ασκήσει το δικαίωμά της σε πρόσβαση σε δικαστήριο, κατά παράβαση του άρθρου 6 § 1 της Σύμβασης.
Η Αθήνα οφείλει να καταβάλει στην ενάγουσα 5.000 ευρώ, ως αποζημίωση ηθικής βλάβης.
«Η άρνηση να αρθεί η ασυλία του υπουργού εμπόδισε άμεσα την πρόσβαση της κ. Μπακογιάννη σε δικαστήριο και συνεπώς τη δυνατότητά της να προστατεύσει τη φήμη της»
Source/ Author:echrcaselaw.com