Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης το «Σπίτι μου ΙΙ»

ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ/ September 16, 2024: Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα NewsRoom


ethemis

Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης το «Σπίτι μου ΙΙ»

Παρουσιάστηκαν δύο νέα προγράμματα: το «Σπίτι μου» ΙΙ και το «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,3 δισ. θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το 1,1 δισ. από τραπεζικά κεφάλαια.

Ειδικότερα, το στεγαστικό πρόγραμμα «Σπίτι μου» ΙΙ, από το οποίο αναμένεται ότι θα επωφεληθούν περί τους 20 χιλιάδες δικαιούχους, έχει προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και το υπόλοιπα από τραπεζικά κεφάλαια.

Στο νέο αυτό πρόγραμμα για δάνεια πρώτης κατοικίας, το 50% του δανείου- αυτό που θα χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ- θα είναι άτοκο και το υπόλοιπο θα δίνεται με έντοκο τραπεζικό δανεισμό. Το ποσοστό του άτοκου δανείου ανέρχεται σε 75% για τρίτεκνους και πολύτεκνους

Επίσης, στα πλεονεκτήματα του νέου προγράμματος συγκαταλέγονται:

η διεύρυνση των ηλικιακών κριτηρίων για τους δικαιούχους, καθώς το όριο ανεβαίνει στα 50 έτη από 39 στο προηγούμενο πρόγραμμα, αλλά και

η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, καθώς το ποσό ανέρχεται στις 20 χιλιάδες για άγαμους, φτάνει στις 28 χιλιάδες για ζευγάρια, συν 4 χιλιάδες και κάθε παιδί, και στις 31 χιλιάδες για μονογονεϊκή οικογένεια, συν 5 χιλιάδες για κάθε παιδί.

Το πρόγραμμα αφορά ακίνητα με αξία συμβολαίου έως 250 χιλιάδες ευρώ, ακίνητα έως 150 τ.μ, κατασκευής έως το 2007. Και το ποσό του δανείου μπορεί να ανέλθει στις 190 χιλιάδες ευρώ, καλύπτοντας έως και το 90% του συμβολαίου. Η διάρκεια του δανείου μπορεί να είναι από 3 έως 30 έτη.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσίασε και τις ρυθμίσεις του νέου προγράμματος «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου», προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 100 εκατ. από τραπεζικά κεφάλαια.

Πρόκειται για πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, ανοιχτό σε όλα τα φυσικά πρόσωπα-ιδιοκτήτες κατοικίας, κύριας ή δευτερεύουσας. Σημειώνεται ότι η επιδότηση του επιτοκίου του τραπεζικού δανείου για όλους τους δικαιούχους, φτάνει το 100%.

Οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται είναι: Θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης-ψύξης, ηλιακός θερμοσίφωνας, αντικατάσταση κουφωμάτων, πράσινη στέγη, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών/μικρών ανεμογεννητριών και άλλων ΑΠΕ, καθώς και ευρύτερες εργασίες τοποθέτησης. Το πόσο του δανείου μπορεί να ανέλθει στις 25 χιλιάδες ευρώ και η διάρκειά του φτάνει από 3 έως 7 έτη.

Διευρύνονται τα εισοδηματικά και ηλικιακά κριτήρια με στόχο την αντιμετώπιση του στεγαστικού, την περαιτέρω στήριξη της κοινωνίας και των νέων



Source/ Author:minfin.gov.gr

LATEST POSTS
  • ethemis

    Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το Κτηματολόγιο

    Βασικοί στόχοι του νέου νόμου είναι: α) η διευκόλυνση και εξασφάλιση των συναλλαγών, καθώς η αγορά και η πώληση των ακινήτων θα ολοκληρώνεται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, β) η μείωση της γραφειοκρατίας, γ) ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, αφού η ψηφιοποίηση σε συνδυασμό με την ένταξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης υποστηρικτικά αναβαθμίζουν σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και δ) η οικονομική ανάπτυξη.

  • ethemis

    Πλαίσιο στοχευμένης αποχής 7-14 Οκτωβρίου 2024

    Για την διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση – στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου – να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.

  • ethemis

    Με ακόμα 19.181 προσλήψεις τακτικού προσωπικού ενισχύεται ο Δημόσιος Τομέας το 2025

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, κατόπιν παρουσίασης του Υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου και της Υφυπουργού Εσωτερικών, Βιβής Χαραλαμπογιάννη, τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού, καθώς και τον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό προσλήψεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου/μίσθωσης έργου στο δημόσιο τομέα για το έτος 2025.





ethemis map

Προκηρύξεις/ Αγγελίες

Προκηρύξεις, Διαγωνισμοί και Αγγελίες για δικηγόρους, ασκούμενους & νομικούς.

View more
newsroom

ΝewsRoom/      ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρέχουσα Νομική Επικαιρότητα

View more
ethemis case law

Noμολογία

Σημαντικές δικαστικές αποφάσεις, ιδίως των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας

View more
ethemis case law

Noμοθεσία

Οι νόμοι που έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

View more
ethemis legal studies

Εκπαιδευτικά           Προγράμματα

Για νομικούς & δικηγόρους από εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

View more
ethemis.gr

EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ            ΦΟΡΕΩΝ

Εκδηλώσεις Nομικού Eνδιαφέροντος από ποικίλους θεσμικούς Φορείς

View more
ethemis international news

Διεθνή                      Νέα

Διεθνή Νομικά Νέα και Αρθρογραφία, Νομολογία ΕΔΔΑ και αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων

View more
ethemis map

Δελτία            Τύπου

Ανακοινώσεις ΔΣΑ, δικαστικών ενώσεων, ανεξάρτητων αρχών, θεσμικών φορέων.

View more
ethemis

Συντακτική            Ομάδα

Η Επιστημονική Ομάδα του Ethemis.gr

View more
ethemis.gr

ΣΥΝΕΔΡΙΑ             ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ             e-ΘΕΜΙΣ

Ο Κατάλογος Συνεδρίων και Εκδηλώσεων που έχει διοργανώσει η Ένωση Ελλήνων Νομικών

View more

newsroom