Αποφάσεις ΔΣ του ΔΣΑ: Αποχή 2 ημερών
Αποφάσεις ΔΣ του ΔΣΑ: Αποχή 2 ημερών – Διοργάνωση διημερίδας για την ανάδειξη των ζητημάτων της βίας κατά των γυναικών και της προστασίας της ανηλικότητας.
Το ΔΣ του ΔΣΑ, κατά τη συνεδρίασή του στις 14.1.2025, έλαβε υπόψη το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Αντιμετώπιση νέων μορφών βίας κατά των γυναικών – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1385 – Πρόσθετες ρυθμίσεις στον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας – Αναδιοργάνωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών – Ενίσχυση της λειτουργίας της Eurojust – Μέτρα για την προστασία των ανηλίκων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας – Δικονομικές διατάξεις αρμοδιότητας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και άλλες ρυθμίσεις», το οποίο τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση εντός της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.
Το ΔΣ του ΔΣΑ κατ’ αρχάς επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει απερίφραστα τα φαινόμενα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, συμβάλει στην αποτελεσματική αντιμετώπισή τους και στηρίζει έμπρακτα τις γυναίκες –θύματα με την παροχή νομικής βοήθειας, έχοντας υπογράψει προς τούτο με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας σχετικά Πρωτόκολλα Συνεργασίας.
Σε σχέση με το σχέδιο νόμου, το ΔΣ του ΔΣΑ έκανε δεκτή την Εισήγηση των Συμβούλων κ.κ. Δ. Αναστασόπουλου, Χρ. Κακλαμάνη και Θ. Μαντά (επισυνάπτεται) και εκφράζει την έντονη διαφωνία του με σειρά διατάξεων που πρόκειται να εισαχθούν προς ψήφιση.
Πρόκειται για διατάξεις χωρίς επαρκή δικαιοπολιτική εξήγηση, οι οποίες συντάχθηκαν προφανώς υπό την πίεση των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Το ΔΣ του ΔΣΑ επισημαίνει ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου άγουν σε αναποτελεσματική μεταφορά της Οδηγίας 2024/1385 στην εθνική έννομη τάξη και αντιτίθενται σε σειρά διατάξεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ, αλλά και στη νομολογία του ΕΔΔΑ, καθόσον εισάγουν εξαιρετικό δίκαιο, παραβιάζουν το τεκμήριο αθωότητας, τη διάκριση των εξουσιών, και την αρχή της αναλογικότητας, αλλά και δημιουργούν κίνδυνο καταχρηστικής χρησιμοποίησης των προβλεπόμενων μέτρων.
Κατόπν των ανωτέρω το ΔΣ του ΔΣΑ:
(α) διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου ετέθη σε δημόσια διαβούλευση εντός της εορταστικής περιόδου και για σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν επιτρέπει την ουσιαστική συμμετοχή στη διαβούλευση, κατά παράβαση των αρχών της καλής νομοθέτησης.
(β) Επισημαίνει ότι το δικηγορικό σώμα δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στην απαρτιζόμενη από άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα Ομάδα Εργασίας για τη σύνταξη του Σχεδίου Νόμου ούτε και για να παρουσιάσει τις απόψεις του για τα πολύ σοβαρά θέματα που εγείρονται και απαιτούν διάλογο με τους φορείς της Δικαιοσύνης (Ενώσεις Δικαστών, Εισαγγελέων, Δικηγορικούς Συλλόγους).
(γ) Σηματοδοτεί την διαμαρτυρία του με την απόφαση καθολικής αποχής των δικηγόρων της Αθήνας για δύο (2) ημέρες, οι οποίες θα προσδιορισθούν αναλόγως με την πορεία εισαγωγής του σχεδίου νόμου προς ψήφιση και σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους Δικηγορικούς Συλλόγους.
(δ) Λαμβάνοντας υπόψη του ότι τα ζητήματα του σχεδίου νόμου δεν είναι αμιγώς νομικά, καθώς αφορούν ένα πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο, αλλά και ότι τα ζητήματα αυτά αντιμετωπίζονται από το σχέδιο νόμου επιδερμικά με τις προβληματικές κατά τα ανωτέρω επί μέρους διατάξεις του αποφάσισε τη διοργάνωση διημερίδας, σε τόπο σε χρόνο που θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες, με τη συμμετοχή νομικών και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, προκειμένου να αναδειχθεί η νομική και κοινωνική διάσταση των ζητημάτων της βίας κατά γυναικών και της προστασίας της ανηλικότητας.
Επισυνάπτεται κατωτέρω η κοινή Εισήγηση των Συμβούλων κ.κ. Δ. Αναστασόπουλου, Χρ. Κακλαμάνη και Θ. Μαντά.
file:///C:/Users/peggy/Downloads/stories_1834_3337_1_gr.pdf
Διοργάνωση διημερίδας για την ανάδειξη των ζητημάτων της βίας κατά των γυναικών και της προστασίας της ανηλικότητας
Source/ Author:dsa.gr