Δελτίο Τύπου: Εκδήλωση ΙΜΔΑ με θέμα: «Συνθήκες κράτησης στις δικαστικές φυλακές»
Δελτίο Τύπου
Εκδήλωση ΙΜΔΑ με θέμα
«Συνθήκες κράτησης στις δικαστικές φυλακές»
«Συνθήκες κράτησης στις δικαστικές φυλακές» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) στο «Αμφιθέατρο Α. Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων, την Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019.
Τον συντονισμό της πρώτης συνεδρίας με θέμα «Υπερπληθυσμός και λοιπές συνθήκες κράτησης» ανέλαβε ο Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), το οποίο με την πλούσια νομολογία του έχει διαμορφώσει ένα μίνιμουμ αποδεκτό επίπεδο για την κατάσταση των φυλακών. Αρχικά, ο κ. Ευτύχιος Φυτράκης, Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημείωσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια ως προς τις συνθήκες κράτησης στις ελληνικές φυλακές και ιδίως ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος του υπερπληθυσμού. Στη συνέχεια, ο κ. Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κατέθεσε στοιχεία για την τωρινή κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος, καθώς επίσης και τις ιδιαίτερα πολύτιμες εμπειρίες του από την πολυετή επαφή του με αυτό. Κλείνοντας παρότρυνε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία να δουν τη φυλακή στην ανθρώπινή της διάσταση.
Ο κ. Γιώργος Νικολόπουλος, Καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου υπογράμμισε την ανάγκη εισαγωγής της διάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως ορίων της αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής και τάχθηκε υπέρ μιας ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος. Παρουσίασε επιπλέον στοιχεία για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές και ανέπτυξε τις παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη στο θέμα αυτό αναλύοντας και τις ειδικές αρμοδιότητες που πλέον η ανεξάρτητη αρχή διαθέτει. Τέλος, η κ. Μαριάννα Κακαουνάκη, δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή», περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές, ιδίως δε σε αυτές του Κορυδαλλού, διηγούμενη τέσσερις χαρακτηριστικές ιστορίες που προέρχονται από το δικό της ρεπορτάζ. Επίσης, έθιξε και το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα των αδειών που δίνονται σε βαρυποινίτες, που έχει προκαλέσει αντίδραση σε μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης. Το λόγο από το κοινό πήρε ως εκπρόσωπος της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ ο κ. Μαρίνος Σκανδάμης, πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο οποίος ανέλυσε με τη σειρά του τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και ο ίδιος κατά τη θητεία του, ιδίως ως προς την ανεύρεση των κατάλληλων πόρων και κατέθεσε μια σειρά σκέψεων ως προς τα ζητήματα του υπερπληθυσμού και της βίας.
Τη δεύτερη συνεδρία με θέμα «Βία στις φυλακές, ένδικα βοηθήματα και επανένταξη των κρατουμένων» συντόνισε ο κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος, πρώην Πρόεδρος Ένωσης και Ελλήνων Ποινικολόγων και μέλος ΔΣ του ΙΜΔΑ, ο οποίος είναι Πρόεδρος της επιτροπής για τη σύνταξη σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα. Η κυρία Έφη Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ανέλυσε διεξοδικά τις πτυχές του ποικιλόμορφου φαινομένου της βίας στις φυλακές κυρίως μεταξύ κρατουμένων παρουσιάζοντας μάλιστα και συγκεκριμένα περιστατικά, που έχουν κατά καιρούς γίνει γνωστά. Υπογράμμισε τον αρκετές φορές εργαλειακό χαρακτήρα της βίας στις φυλακές, ενώ ανέλυσε τους παράγοντες που επιτείνουν το πρόβλημα της βίας, μεταξύ των οποίων ο υπερπληθυσμός και οι συνθήκες κράτησης. Έπειτα, η κυρία Χαριτίνη Δίπλα, ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρώην μέλος της Επιτροπής Πρόληψης των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), εξήγησε τη συμβολή των μηχανισμών του Συμβουλίου της Ευρώπης στην πάταξη του υπερπληθυσμού και της βίας στις φυλακές, κυρίως μέσω της νομολογίας του ΕΔΔΑ και των εκθέσεων της CPT, ιδίως δε αυτές που αφορούν την Ελλάδα.
Στη συνέχεια, ο κ. Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και μέλος της Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο τη θέσπιση ένδικου βοηθήματος για τους κρατουμένους, ανέλυσε, υπό το πρίσμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της νομολογίας του ΕΔΔΑ, τα υπάρχοντα ένδικα βοηθήματα και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου, το οποίο θα αφορά στις γενικές συνθήκες κράτησης και με το οποίο θα μπορούν να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά στην πράξη παραβιάσεις της απαγόρευσης απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης. Ανέφερε μάλιστα κλείνοντας ότι η Επιτροπή είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του έργου της. Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Πέτρος Δαμιανός, Διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, ο οποίος αρχικά επισήμανε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαίρετα και πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε στο σύνολό τους, κάτι που εξάλλου αποτελεί βασική θέση του ΙΜΔΑ. Έπειτα, παρουσίασε το πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό έργο που συντελείται στο σχολείο των φυλακών Αυλώνα.
Συνοπτικά, η εκδήλωση που είχε ως αντικείμενο το πάντα επίκαιρο και «καυτό», νομικά, πολιτικά και δημοσιογραφικά, ζήτημα των συνθηκών κράτησης, προσπάθησε να ρίξει φως στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις ελληνικές φυλακές. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ακούστηκαν οι θέσεις των επίσημων φορέων αλλά και ακαδημαϊκών και ερευνητών που ασχολούνται με το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και της βίας και κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες προτάσεις, που ανέδειξαν ιδίως την ανάγκη επανεξέτασης της νομοθετικής πολιτικής επιβολής ποινών.
Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2019
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ακούστηκαν οι θέσεις των επίσημων φορέων αλλά και ακαδημαϊκών και ερευνητών που ασχολούνται με το πρόβλημα του υπερπληθυσμού και της βίας
Source/ Author:imda.gr